Větrné Vánoce v západní Evropě

22.12.2013 20:50

Především Britské ostrovy letos nečekají vůbec klidné vánoční svátky. Zítra se totiž v Atlantiku začne prohlubovat hluboká tlaková níže (jmenovat se bude Dirk), která v úterý na Štědrý den v plné síle zasáhne západní Evropu, především sever Britských ostrovů. Ve Skotsku a Irsku se očekávají nárazy větru o síle orkánu (přes 140 km/h), vichřice zasáhne i severozápad Francie a Benelux. Podle současných předpokladů tlak ve středu tlakové níže v oceánu u Skotska v úterý odpoledne poklesne až k 930 hPa. Minimální naměřený tlak během tlakové níže Xaver na začátku prosince, která si vyžádala rozsáhlé škody, byl přitom 962 hPa. Čím nižší je tlak, tím větší vzniká tlakový gradient a vítr je silnější. V dalších dnech bude tlaková níže postupovat dále na sever Evropy a do střední Evropy výraznější komplikace v počasí naštěstí nepřinese. Již v pátek má ovšem Britské ostrovy zasáhnout další hluboká tlaková níže (tlak ve středu kolem 940 hPa). Silné větry a hluboké tlakové níže jsou pro teplé zimy charakteristické.

 

V Česku bude přes vánoční svátky vát silný vítr především na Moravě, Vysočině, ve Slezsku a na severních horách. Na hřebenech Jeseníků, Krkonoš a Krušných hor přesáhne rychlost větru v nárazech i 100 km/h. Již dnes v noc hlásil Fichtelberg v Krušných horách náraz větru o síle 104 km/h.

Rychlost větru v Evropě 24.12.2013 ráno - v západní Evropě výrazně zesílí vítr, díky tlakové níži na severu Britských ostrovů, zdroj (upraveno): Earth.nullschool.net