V roce 2010 začínala zima

26.11.2013 11:20

Konec listopadu roku 2010 byl spojen s poměrně brzkým nástupem zimního počasí i do nížin a s vydatnějším sněžením, posléze přišly i silné mrazy. Koncem listopadu k nám začal proudit studený vzduch a na mnohých místech napadl v nížinách dne 27. listopadu první sníh. Od 28. listopadu panovaly ledové dny, tj. dny v nichž teplota nevystoupila nad bod mrazu. Trvale sněžilo v noci na 29. listopadu a zpočátku 29. listopadu, místy napadlo v nížinách i 20cm sněhu včetně hlavního města. 

 

Co následovalo dále?

V prosinci k nám zesílil příliv arktického vzduchu a občas se objevilo i sněžení. Takže například v Praze připadlo dne 1. prosince dalších 12cm, na povrchu zemském leželo již 30cm, zajisté je nutno brát v potaz sesedání sněhu. Dalších 12cm připadlo ještě 6. prosince, to bylo ovšem již těsně před oteplováním, s nímž byla spojena i tvorba ledovky. Oteplilo se ovšem jen lehce a přechodně, prosinec 2010 patřil k teplotně podprůměrným a srážkově bohatým. Další trvalé a vydatné sněžení přišlo 15. prosince, o něm zas někdy příště v historických událostech.

 

Ještě krátce k mrazům na počátku prosince 2010 - nejsilnější od 3. do 5. prosince, minima klesala i v nížinách pod -15°C. Poté došlo ke rapidnímu zmírnění mrazů, zejména nočních, což způsobilo společně se změnou proudění i přibývání oblačnosti.