Teploty stoupají nad 10 °C, do Čech přišlo jaro

25.12.2013 11:33

V Česku dnes pokračuje nadprůměrně teplé počasí. Na některých místech jsou dokonce zaznamenávány nejvyšší teploty od začátku listopadu. Jedním z nejteplejších míst je dnes centrum Prahy, kde v Klementinu teplota vystoupila na 10,9 °C. Na překonání rekordu ovšem tato hodnota nestačila. V roce 1795 zde bylo 12,4 °C. Pokud se podíváme do bližší historie, tak zde 11,9 °C bylo naměřeno v roce 1995 a 11,2 °C v roce 1991. Na rovných 11 °C dnes teplota vystoupila v Hradci Králové a v obci Slapy ve středních Čechách. Kolem 10 °C se odpolední teploty pohybují v Plzni, Českých Budějovicích, Čáslavi či Benešově. Nadprůměrně vysoké teploty jsou měřeny po celých Čechách. O poznání chladněji zůstává v Jihomoravském kraji a na východě Vysočiny, kde se rtuť teploměru pohybuje jen kolem 1 °C.

Tip: Aktuální teploty v Česku

Zítra se výrazně oteplí na horách
Zatímco dnes měříme vysoké teploty především v nižších polohách, zítra zesílí teplotní inverze a výrazně se oteplí i na horách. Dnes se v hladině 850 hPa (cca 1500 m nad zemí) teploty pohybují kolem 1 °C, zítra a pozítří v přílivu teplého vzduchu ve vyšších hladinách atmosféry překročí 8 °C. Na Šumavě se mohou teploty šplhat až k 10 °C. Výrazněji se zde opět ochladí ve čtvrtek. V Německu v podhůří Alp díky fénovému efektu mohou lokálně teploty vystoupit až na 15 °C.

Velmi teplé Vánoce zažil jihozápad Čech také minulý rok (Rekordně teplé Vánoce na jihozápadě).

V Plzni dnes při jarních teplotách dokonce vykvetly sedmikrásky


Na všech místech v Česku ovšem jarní počasí nepanuje, na východě Českomoravské vrchoviny panuje zima s teplotami kolem bodu mrazu. Takto zachytil včerejší zimní atmosféru v Olešnici uživatel Dědoušek, zvětšit