Frýdlantský výběžek hlásí neobvyklé počasí

18.12.2013 17:25

Dnes k nám vrcholí příliv teplého vzduchu ve vyšších hladinách atmosféry. V hladině 850 hPa (cca 1500 m nad zemí) se teploty šplhají až k 11 °C (na Churáňově je aktuálně 11 °C). Ojediněle se tento teplý vzduch dostává i do nižších poloh a při sestupu se ještě více otepluje. Jedním z míst, kam proniká i mimo horské polohy, je Frýdlantský výběžek. Děje se tak zejména díky větru, který vyfouká chladný a těžký vzduch z údolí a ten může nahradit teplý vzduch z vyšších hladin. Právě ve Frýdlantském výběžku se rychlost větru v nárazech pohybuje kolem 50 km/h, v noci dosáhla až 70 km/h. Zesílení větru a vzestup teploty je způsoben fénovým efektem. K zahřívání vzduchu dochází na závětrné straně, kde vzduch sestupuje. V případě Frýdlantského výběžku se jedná o sestup vzduchu z Jizerských hor. Při fénovém efektu výrazně klesá vlhkost vzduchu (pod hodnoty 20%) a zesiluje vítr. Na malém území se potom vyskytují výrazné teplotní rozdíly.

V Novém Městě pod Smrkem jako na jaře
Nezvyklý průběh počasí ve Frýdlantském výběžku zaznamenala meteorologická stanice v Novém Městě pod Smrkem (465 m n. m.), kterou provozuje pan Petr Hoffmann. Ráno v 05:30 se zde teplota pohybovala 13 °C nad nulou. Přitom cca 30 kilometrů vzdálená stanice v Železném Brodě (340 m n. m.) hlásila -4 °C. Na malém území a v podobných nadmořských výškách tak teplotní rozdíl činil 17 °C. Velmi rozdílná byla i vlhkost. V Železném Brodě činila 93%, v Novém Městě pod Smrkem jen 18% (suchý vzduch je v zimě neobvyklý). Takto nízká vlhkost zde letos ještě naměřena nebyla. Vzduch v Novém Městě pod Smrkem vysušil fén. Kolem 8:00 teplota v Novém Městě pod Smrkem výrazně poklesla na 4 °C díky tomu, že se utišil vítr. Když se o pár hodin opět rozfoukal, teplota se rychle vrátila na 14,2 °C (v 11:00). Jedná se o nejvyšší teplotu zaznamenanou na této stanici od 29. října.

Tip: Aktuální teploty v Česku

Průběh teploty za posledních 36 hodin v Novém Městě pod Smrkem - i v noci zde teploty překračovaly 10 °C, aktuálně se šplhají lehce přes 14 °C .

Průběh větru za posledních 36 hodin v Novém Městě pod Smrkem - vzestupy a poklesy teploty na výše uvedeném grafu souvisí s rychlostí větru .

Průběh vlhkosti za posledních 36 hodin v Novém Městě pod Smrkem - fénový efekt výrazně snížil vlhkost vzduchu, ráno klesla na 18%, což jsou v zimě nezvyklé hodnoty (ani v letošním létě zde takto suchý vzduch nebyl).